вид з поверхні екзопланетиДжерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: dailytechinfo.org

Вчені-астрономи оголосили про виявлення трьох екзопланет, що знаходяться у сприятливій для життя зоні зорі Gliese 667C. Більш детальне вивчення цієї системи підтвердило, що ці планети не є газовими гігантами, їх розміри і маса можуть перевищувати аналогічні показники Землі всього у кілька разів, що дозволяє віднести ці планети до класу супер-земель.

Зірка Gliese 667C є частиною системи Gliese 667 з трьома зірками, вона знаходиться на відстані 22 світлових років від Землі у сузір'ї Скорпіона. Але найцікавішим є те, що система зірки Gliese 667C є першою відкритою в історії астрономії системою, у якій існує відра ... Читати далі »

Просмотров: 475 | Добавил: Fizik | Дата: 28.07.2013

накладання двох променів лазера
Джерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: globalscience.ru

Близько 90% всієї цифрової інформації у світі було створено за останні два роки, що породжує природне запитання про те, як це все зберегти. Нова техніка дозволить збільшити ємність DVD-диска з 4,7 гігабайт до одного петабайта (1000 терабайт). Це еквівалентно 10,6 рокам відео високої роздільної здатності або 50 000 фільмів високої роздільної здатності.

У 1873 році німецький фізик Ернст Аббе опублікував закон, що обмежує ширину світлових променів.

Згідно з цим законом, діаметр променя, отриманого шляхом фокусування світла допомогою лінзи, не може бути менше половини довжини своєї хвилі - близько ... Читати далі »

Просмотров: 483 | Добавил: Fizik | Дата: 25.06.2013

Міжнародний лінійний коллайдер ILCДжерело: CERN (англ.)

Міжнародний лінійний колайдер (ILC) повинен буде поглибити і доповнити знання, отримані фізиками за допомогою Великого адронного колайдера (LHC). У Токіо, Женеві і Чикаго пройшли урочисті церемонії передачі п’ятитомного Технічного проекту ILC в основний орган технічного нагляду, який займається проектами в галузі фізики елементарних частинок – ICFA (Міжнародний комітет з прискорювачів майбутнього).

Тепер, коли проект ILC готовий, країнам-учасницям майбутнього будівництва залишилося тільки прийняти рішення про його початок, але це рішення вже буде лежати в області політики ... Читати далі »

Просмотров: 488 | Добавил: Fizik | Дата: 25.06.2013

панорама Марса
Джерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: lenta.ru

Фахівці NASA, які працюючть з даними марсохода «К'юріосіті» опублікували панораму Марса розміром 1,3 мільярда пікселів, зібрану з майже 900 окремих знімків. В оригінальному вигляді панораму можна переглянути на спеціальній сторінці NASA, її стислу версію (~ 159 мегабайт) можна скачати з сайту лабораторії JPL, там же наводиться опис зображення.

... Читати далі »
Просмотров: 551 | Добавил: Fizik | Дата: 25.06.2013

темна матерія

Джерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: rnd.cnews.ru

Нова і проста теорія може пояснити природу таємничої темної матерії. Вона складається з частинок, що мають властивості анаполей із тороїдальними магнітними полями.

Згідно з існуючими науковими гіпотезами, темна матерія складає 85% від усієї матерії у Всесвіті і невидима для ока та приладів. Тепер виявилося, що вона може складатися з частинок, які володіють незвичайним електромагнітним полем, що нагадує за формою пончик, або тороїд - так званий анаполь. Припущення, яке наділяє частинки темної матерії рідкісною формою електромагнетизму, було посилено докладним аналізом, проведеним парою фізиків-теорет ... Читати далі »

Просмотров: 448 | Добавил: Fizik | Дата: 25.06.2013

« 1 2 ... 8 9 10 11 12 13 »