матеріал з нульовим коефіцієнтом заломлення світла
Джерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: lenta.ru

Вчені з університету Каліфорнії у Берклі розробили метаматеріал, який володіє нульовим коефіцієнтом заломлення. Шарувата структура з фториду магнію і кремнію може знайти застосування у фотоніці і квантових комп'ютерах. 

Метаматеріалами називають об'ємні впорядковані структури, складені з деталей розміром менше довжини хвилі того випромінювання, для управління яким цей матеріал розроблений. Автори нової розробки використали послідовні шари з фториду магнію і золота. Кожен шар мав товщину близько 50 нанометрів (довжина хвилі видимого світла від 770 до 380 нанометрів) і був н ... Читати далі »

Просмотров: 421 | Добавил: Fizik | Дата: 10.12.2013

Зонди Ван АлленаДжерело: Інфо-Світ

У 2012 році NASA запустило на орбіту два зонди, призначенням яких стало вивчення так званих поясів Ван Аллена. І майже відразу після початку роботи зонди дали очікувані плоди: минулого жовтня менш ніж за 12 годин щільність електронів в одному з шарів пояса зросла у тисячу разів. Таким чином було виявлено свідоцтво того, що ці пояси не просто збирають частинки, принесені звідкись ззовні, а розганяють їх, надаючи їм в кінцевому рахунку значно більшу енергію, ніж ці частинки мали спочатку.

... Читати далі »

Просмотров: 452 | Добавил: Fizik | Дата: 10.10.2013

сфераДжерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: cybersecurity.ru

Група дослідників стверджує, що їм вдалося створити «об'єкт, що обертається швидше будь чого у світі». Вони сконструювали літаючу мікроскопічну сферу, яка здійснює до 600 млн обертів щохвилини. Це приблизно у 500 000 разів швидше ніж барабан пральної машини під час віджимання білизни.

Група фахівців з Університету Сент-Ендрюс описала свою розробку в останньому номері наукового журналу Nature Communications. Вчені говорять, що з наукової точки зору їх робота надзвичайно цікава, тому що поєднує у собі властивості атомної фізики і класичної фізики в одній системі. Фахівці кажуть, що швидкість обертання у 10 млн обертів за секунду хар ... Читати далі »

Просмотров: 529 | Добавил: Fizik | Дата: 08.09.2013

Просмотров: 408 | Добавил: Fizik | Дата: 24.08.2013

Вченим із міжнародного наукового проекту Т2К вдалося зробити відкриття, яке може призвести до прориву в розумінні однієї з найневловиміших частинок – нейтрино. Дослідники вперше отримали докази існування особливого типу нейтринних осциляцій, що свідчать про перетворення мюонних нейтрино в електронні нейтрино.

Схема експеримента Т2К

Про відкриття повідомили співробітники канадської лабораторії ядерної фізики та фізики частинок TRIUMF, яка працює в партнерстві з Йоркським ... Читати далі »

Просмотров: 428 | Добавил: Fizik | Дата: 28.07.2013

« 1 2 ... 7 8 9 10 11 12 13 »