11:49
Інверсія магнітного поля Сонця "запізнилась" на рік

магнітні полюси СонцяДжерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: rnd.cnews.ru

Середина сонячного 11-річного циклу закінчилася зміною магнітних полюсів Сонця: Південний і Північний магнітні полюси нашої зірки помінялися місцями. «Інверсія магнітного поля Сонця - це велика подія», - відзначає фахівець НАСА доктор Тоні Філіпс.

Незважаючи на те, що фраза «на Сонці помінялися полюси» звучить дуже страшно, - це рядове явище, яке відбувається приблизно кожні 11 років. Спочатку полярні магнітні поля Сонця слабшають, поступово зникають, а потім з'являються знову, але змінюючи полярність. Це звичайна частина сонячного циклу, яка не приводить до катастрофічних наслідків для Землі, але на Сонячну систему все ж деяким чином впливає.

Зміна магнітних полюсів на Сонці викликає своєрідні "брижі" у геліосфері (зоні магнітного впливу Сонця, яка тягнеться за межі Сонячної системи). Перепад інтенсивності сонячного випромінювання помітний і на Землі: по силі полярних сяйв. Тепер, безпосередньо після зміни магнітних полюсів, полярні сяйва стануть більш частими і обширними.

Сила сонячного вітру трохи виросте і може створити незначну додаткову небезпеку для космонавтів і космічних зондів, а також вплинути на хмарність і клімат Землі. Тим не менше, процес цей дуже повільний і стабільний, як морський приплив, який приходить точно так само, як і пішов.

Проте, 24-й сонячний цикл, що почався у 2008 році, є вельми непередбачуваним. Зокрема, він «запізнився» на рік: всі моделі вказували, що середина 24-річного циклу зі зміною полюсів Сонця відбудеться у 2012 році. Однак у 2009 році спостерігалася рекордно низька сонячна активність, і зміна Північного полюса Сонця відбулася лише в останній день 2013 року, а Південний у даний час його «наздоганяє».

Вчені підкреслюють, що нинішній 24-й сонячний цикл - один з найслабших за всю історію інструментальних спостережень, і якщо тенденція до зниження активності Сонця збережеться, то Землю очікує новий малий льодовиковий період.

Переглядів: 516 | Додав: Fizik | Теги: магнітне поле, інверсія, сонце | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]