16:16
Нейтронна зірка в парі з білим карликом підтвердили загальну теорію відносності

гравітаціяДжерело: Новини науки і техніки

Першоджерело: www.phys.org

Опублікована майже століття назад (в 1915 році) загальна теорія відносності Альберта Енштейна, знову отримала підтвердження. Досліджуючи пульсар PSR J0348+0432 вчені самі того не очікуючи, виявили що теорія Енштейна працює і в екстремальних умовах.

Деякі вчені припускають, що в певних умовах теорія відносності Енштейна не працює. Наприклад, вона несумісна з квантовою теорією, а також вона не повинна була точно передбачити кількість гравітаційного випромінення і швидкість орбітального розпаду PSR J0348+0432. Вчені припускали, що конкурентні теорії гравітації впорались би з цим краще. Однак у випадку з PSR J0348+0432 сталось зовсім навпаки: отримані результати повністю узгодилися з передбаченнями загальної теорії відносності.

PSR J0348+0432

Пульсар PSR J0348+0432 – це нейтронна зірка що обертається, вона вдвічі важча нашого сонця, а її супутник – білий карлик. Ця пара знаходиться на відстані семи тисяч світлових років від землі. Ці зорі здійснюють обернення одна відносно одної всього за 2,5 години, що стало справжнім випробуванням для сучасних теорій гравітації.  Надщільні нейтронні зірки, які випромінюють пучки радіохвиль, є унікальною і безпрецедентно цінною природною "лабораторією” для вивчення природи гравітації.  У такій системі, як PSR J0348+0432, по радіоімпульсах пульсара можна дуже точно визначити швидкість розпаду і кількість гравітаційного випромінювання.

Підтвердження істинності теорій Ейнштейна є дуже хорошою новиною для вчених, які в недалекому майбутньому збираються провести безпосереднє виявлення гравітаційних хвиль за допомогою високоточних наукових інструментів.  "Результати досліджень зоряної системи PSR J0348+0432 вказують на те, що всі методи, які лягли в основу інструментів для реєстрації гравітаційних хвиль, будуть дійсно працювати” – розповідає Райан Лінч, вчений-астрофізик з університету Макгілла, – "А знання характеристик і особливостей шуканих гравітаційних хвиль дозволить нам якісно виділити сигнали цих хвиль із загального шуму, реєстрованого високочутливими датчиками”.

 

Переглядів: 6832 | Додав: Fizik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]