19:53
NASA показали, як від льодовика Бранта відколюється айсберг

Джерело:   Ukr.Media

Площа айсберга перевищує 1,7 тисячі квадратних кілометрів.

Багатокілометрова тріщина в шельфовому льодовику Бранта прискорилася в своєму просуванні і не виключено, що незабаром від відносно стабільного льодовика відколеться айсберг площею понад 1,7 тисячі квадратних кілометрів. Це може дестабілізувати льодовик, на якому знаходиться британська дослідницька станція Halley VIa. Про це йдеться в повідомленні на сайті NASA Earth Observatory, інформує Ukr.Media.

Шельфовий льодовик Бранта у західній Антарктиді першим досліджував Ернест Шеклтон у 1915 році, а з 1956 року на льодовику працюють дослідні станції серії Halley. Поточна станція Halley VI відкрилася у 2013 році, і це перша у світі повністю пересувна арктична станція. З жовтня 2016 року на льодовику з'явилася друга тріщина, так звана Хелловінська, яка рухається на схід, а головна тріщина льодовика, що залишалася стабільною протягом 35 років, останнім часом зросла до чотирьох кілометрів на рік. Вчені припускають, що коли ці тріщини з'єднаються, від льодовика відколеться айсберг площею не менш як 1,7 тисячі квадратних кілометрів - цей айсберг не потрапить навіть у двадцятку найбільших в Антарктиці, але стане найбільшим в історії спостережень за льодовиком Бранта.

Тріщини в льодовику можна побачити на зображеннях, зроблених супутниками серії Landsat: фотографія 30 січня 1986 року зроблена супутником Landsat 5, а знімок від 23 січня 2019 року - Landsat 8.

Гляціолог Центру космічних польотів імені Годдарда NASA Джо Макгрегор зазначив, що подальша стабільність шельфового льодовика залежить від того, де саме поєднаються дві тріщини. Це ж визначить ризик для станції Halley VI, яку в 2016-2017 році вже довелося пересунути в точку Halley VIa далі від зростаючих тріщин.

Раніше гляціологи із США і Нідерландів показали, що швидкість руйнування антарктичного льодового щита за період з 1979 по 2017 рік зросла більш ніж у шість разів, з 40 мільярдів тонн льоду на рік до більш ніж 250 мільярдів тонн.

Переглядів: 381 | Додав: Fizik | Теги: Айсберг, Льодовик, Антарктида, NASA, (НАСА), Наука та техніка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]