mishenДжерело: Новини науки і техніки

Лазерна система, змонтована на території американського наукового комплексу National Ignition Facility (NIF), встановила рекорд потужності імпульсу. Дію системи забезпечують 192 лазерних пучка. Створення такої складної і надзвичайно дорогої збірки цілком виправдано: з її допомогою вчені хочуть запалити інерційних термоядерний синтез.

Реакція синтезу вимагає зближення двох легких ядер (в нашому випадку – дейтерію і тритію) на фемтометрові відстані, на яких проявляють себе ядерні сили. Лазерне випромінювання співробітники NIF хочуть направити на металевий циліндр з розташованою усередині нього сферою з берилієвої оболонкою і дейтерій-тритієвим наповнювачем. Циліндр при цьо ... Читати далі »

Просмотров: 491 | Добавил: Fizik | Дата: 01.05.2013

космічний корабельДжерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: dailytechinfo.org

Дослідники і вчені з Вашингтонського університету займаються розробкою технологій і рішень, які можуть лягти в основу конструкції космічного корабля, який приводиться в рух енергією, що одержується від реакції ядерного синтезу. Використання ядерного синтезу у якості джерела енергії дозволить подолати безліч труднощів і проблем, які роблять на даний час неможливими тривалі польоти людей у відкритий космос, серед яких можна виділити тривалий час перебування у дорозі, непомірні витрати на здійснення таких польотів і чималий ризик для здоров'я людей.

"У людей зараз не вийде податися далеко у глибини космосу за доп ... Читати далі »

Просмотров: 509 | Добавил: Fizik | Дата: 01.05.2013

ядро ЗемліДжерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: globalscience.ru

Науковці визначили, що температура у центрі Землі становить 6000 градусів за Цельсієм, що на 1000 градусів гарячіше, ніж було визначено у ході попереднього експерименту, що проходив 20 років тому. Нові значення підтверджують геофізичну модель, згідно з якою різниця температури між твердою корою і мантією повинна становити, щонайменше, 1500 градусів, щоб пояснити наявність магнітного поля Землі. Більше того, вченим вдалося визначити, чому у ході попереднього експерименту було отримано занижене значення. 

Дослідницьку команду очолювала Агнес Дюваль із Французької технологічної організації CEA.

Для відтворення температур ... Читати далі »

Просмотров: 490 | Добавил: Fizik | Дата: 01.05.2013