Японські вчені створили 113-й елемент періодичної системиДжерело: logo

Група японських учених представила експериментальні свідчення того, що їй вдалося синтезувати надважкий елемент з 113 протонами в ядрі, поки званий унунтріем. Ізотоп унунтрія 278113 фізики отримували в реакції виду 209Bi + 70Zn → 278113 + n. Для дослідження цієї реакції і її продуктів була організована тривала серія експериментів в Прискорювальному центрі ім. Нішіни, яка стартувала ще у вересні 2003-го. Досліди проводилися за самою звичайною схемою: встановлений в Центрі лінійний прискорювач видавав пучки іонів цинку, які потім направлялися на тонкі (450-780 м ... Читати далі »

Просмотров: 516 | Добавил: Fizik | Дата: 07.04.2013

радіотелескоп ALMAДжерело: Новини науки та техніки, нові технології

13 березня 2013 року було офіційно відкрито величезний радіотелескоп, який здатний «побачити» найдрібніші та найвіддаленіші об’єкти Всесвіту. Ця подія стала дійсно визначною для астрономічного співтовариства. Велика кількість вчених і представників різних наукових організацій, котрі зібралися на церемонію відкриття, виразили надію, що ALMA (Atacama Large Mіllіmeter-submіllіmeter Array), стане науковим інструментом, що зробить революційний переворот у сучасній астрономії та астрофізиці. Адже проект телескопу ALMA є проектом найбільшого, найскладнішого та найбільш сучасного радіотелескопу на даний момент.

Телескоп ALMA, що в перекладі з ... Читати далі »

Просмотров: 481 | Добавил: Fizik | Дата: 07.04.2013

протон й антипротонДжерело: InfoNova.org.ua

За матеріалами: dailytechinfo.org

Вчені-фізики Європейської організації ядерних досліджень CERN повідомили про те, що їм вдалося здійснити найточніші на сьогоднішній день вимірювання магнітного заряду та інших магнітних властивостей окремих частинок звичайної матерії та їх дзеркальних антиподів, частинок антиматерії. Більш глибоке розуміння особливостей цих частинок може допомогти вченим знайти відповідь на одне з основних фундаментальних питань: чому Всесвіт складається зі звичайної речовини, а не з антиречовини?

"Відповідно до сучасної фізичної теорії під час Великого Вибуху утворилася рівна кількість матерії та антиматерії" - розповідає Джеральд Гебрілс (Gerald ... Читати далі »

Просмотров: 491 | Добавил: Fizik | Дата: 07.04.2013

Одна из главных проблем нейрофизиологии- невозможность проводить опыты на людях.Однако даже у примитивных животныхбазовые механизмы памяти схожи с нашими. Джерело: Популярная механика

Добавлено: Апрель 2013

Автор: Павел Балабан


Загадка человеческой памяти – одна из главных научных проблем XXI века, причем разрешать ее придется совместными усилиями химиков, физиков, биологов, физиологов, математиков и представителей других научных дисциплин. И хотя до полного понимания того, что с нами происходит, когда мы «запоминаем», «забываем» ... Читати далі »

Просмотров: 445 | Добавил: Fizik | Дата: 07.04.2013